TSMC kan påverka grafikkortens klockfrekvenser

Nästa generation GPU tillverkas i 40 nanometer. Nu ryktas det om att den modernare tillverkningstekniken inte är det tekniska genombrott som AMD och Nvidia hoppats på.

Varken AMD eller Nvidia tillverkar sina egna grafikprocessorer, utan låter underleverantörer sköta den faktiska produktionen. För de kommande grafikprocessorerna med 40 nanometers tillverkningsteknik har båda företagen anlitat taiwanesiska TSMC.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company kunde redan i november rapportera om att företaget är redo att tillverka kretsar i 40 nanometer. Fördelarna med förfinad tillverkningsteknik är många. Kretsarna blir billigare att tillverka och förbrukar mindre energi, vilket möjliggör högre klockfrekvenser.

Nu ryktas det om att TSMC har problem med tillverkningen. De nya kretsarna läcker för mycket ström, vilket ger ungefär samma strömförbrukning som dagens 55 nm-teknik. Detta sätter stopp för AMD och Nvidias önskan att höja klockfrekvenserna för nästa generations grafikkort.

Specifikationerna för RV790 förstärker misstankarna om att TSMC:s nya tillverkningsprocess inte för med sig samma fördelar som tidigare krympningar. AMD:s kommande grafikprocessor har samma klockfrekvens som dagens RV770 (Radeon HD 4800-serien).

Källa: The Inquirer.