Clarksdale är Intels nya hybridprocessor

Intel har skrotat hybridprocessorerna "Havendale" och "Auburndale" till förmån för en mer avancerad ersättare. Nya uppgifter avslöjar "Clarksdale" och "Arendale".

Redan tidigt förra året började det ramla in information om de två processorerna Havendale och Auburndale. Gemensamt för de två modellerna är att de är baserade på Nehalemarkitekturen, har två kärnor och intressant nog har integrerad grafik. Havendale riktar sig till stationära budgetsystem, där Auburndale är modellen för bärbara datorer.

Tidigare denna månad rapporterade industrin att Intel skrotat dessa två processorer. Efterfrågan på hårdvara har sjunkigt så partnertillverkare och distributörer har fortfarande stora mängder Core 2-hårdvara i lager. Intel funderade därför på att skjuta upp lanseringen, men lade istället ner processorerna till förmån för de tänkta 32 nm-ersättarna.

Som en del av Intels ”tick tock”-strategi är tanken att introducera en ny mikroarkitektur vartannat år och förbättra tillverkningstekniken åren emellan. Dagens Nehalemprocessorer är tillverkade i 45 nm, och Intel planerar att gå över till 32 nm-tillverkning år 2010. Intel lade därför ner processorerna då den tänkta lanseringen låg så nära övergången till en ny process.

Intels hybridprocessorer kommer då först år 2010, tillverkade i 32 istället för 45 nm. Två nya kodnamn har ramlat in: Clarksdale och Arandale. Inte mycket är känt hittills om Arandale, men Clarksdale är tänkt för stationära datorer.

Fastän Clarksdale är tillverkad i 32 nm är intressant nog processorns integrerade grafikkort fortfarande tillverkad i 45 nm. Bortsett från den designen påminner processorn om föregångaren, med två kärnor, integrerad DDR3-minneskontroller och fyra megabyte cacheminne. Clarksdale använder precis som föregångaren sockel 1156, samma sockel som mainstreamprocessorn Core i5 som lanseras till hösten.

Arandale är förmodligen en krympt version av Auburndale, med liknande specifikationer.

Källa: VR-Zone.