DDR3 billigare till vintern

I januari började flera stora minnestillverkare massproducera kretsar med 50 nanometers tillverkningsteknik. Nu rapporterar den koreanska halvledarjätten Samsung att företaget är på väg till 40 nanometer.

Modernare tillverkningsteknik innebär många tekniska fördelar, som möjligheten att trycka in fler transistorer på samma yta och att minska strömförbrukningen. För många datorentusiaster är det dock de lägre priserna som märks allra mest.

DDR3-minne har länge varit dyrare än den äldre men välspridda DDR2-tekniken. Med övergången till 50 nanometer räknar industrianalytiker med att priserna för produkter som följer den nyare minnesstandarden sjunker drastiskt under året. Detta är välkomna nyheter för alla som planerar att uppgradera till AMD Phenom II (AM3) eller Intel Core i7.

Nu rapporterar Samsung om ännu ett tillverkningstekniskt framsteg. Den stora koreanska tillverkaren har skapat DDR2-minnen (1 Gb-kretsar) i 40 nanometer. Denna teknik ska användas till DDR3 i slutet av 2009, vilket kan sänka tillverkningskostnaderna ytterligare.

Det nya DDR3-minnet har även andra fördelar. Tack vare den förbättrade tillverkningstekniken lovar Samsung upp till 30 procents lägre strömförbrukning. Huvudorsaken uppges vara att de nya kretsarna läcker betydligt mindre ström än tidigare.

Utöver DDR3 kommer Samsung även att tillverka GDDR5 i 40 nm. Detta kommer förmodligen att leda till lägre priser även när det gäller grafikkort.

Källa: Dailytech.