Intelgrafik i nästa Playstation

Nästa generation Playstation kan komma att använda Larrabee, Intels x86-baserade grafikprocessor.

Intel utvecklar en egen grafikprocessor med kodnamnet Larrabee. Kretsen kan beskrivas som ett kluster Pentium-processorer som optimerats för parallella beräkningar. Avsikten är att utmana AMD och Nvidia i prestandasegmentet.

Nu cirkulerar ett rykte om att Sony kommer att använda Larrabee i nästa generation Playstation. Den japanska spelkonsolstillverkaren letar efter en stark partner som kan stå för en del av finansieringen av den nya konsolen, och sägs nu har hittat detta i Intel.

Intels avsikter att ge sig in på grafikkortsmarknaden sätter press på AMD och Nvidia. Nästa generations spelkonsoler från Nintendo och Microsoft förväntas använda grafikkretsar från AMD, vilket lämnar Nvidia ensamma utanför.

Att Sony och Intel sluter upp i ett gemensamt samarbete är ännu inte bekräftat. Processortillverkaren behöver övertyga branschen om att Larrabee verkligen är en del av en långsiktig satsning på grafik i prestandaklassen. Med Playstation i produktportföljen är det få som kan tvivla på Intels ambitioner.

Larrabee väntas lanseras runt 2010 och de nya konsolerna år 2012.

Uppdatering

Sony har nu förnekat informationen. En talesman på företaget kommenterar:

It's nonsense, and is quite possibly the best work of fiction I've read, since Lord of the Rings.

Vad Playstation 4 kommer att ha för hårdvara återstår därför att se.

Källa: The Inquirer, Techradar.