Qnap lanserar Atom-baserad NAS

En ny enhet för nätverkslagring från Qnap har fyra stycken hårddiskplatser och ett brett register intressanta funktioner.

Intels vid det här laget välkända Atom-processor på 1,6 GHz kan användas till mer än att driva netbooks. Sedan tidigare finns flera stationära modeller i miniformat på marknaden. Nu lanserar Qnap den första NAS-enheten med processorn under huven.

Qnap TS-439 Pro Turbo har inte mindre än fyra stycken platser för 3,5-tums hårddiskar (SATA). Enheten mäter 177x180x235 mm och väger utan lagringsenheter 3,65 kg. Hårddiskplatserna är låsbara och har stöd för hotswap.

Enheten kommer med 1 GB RAM-minne och har ett integrerat flashminne på 128 MB för operativsystemet. NAS-enheten är utrustad med dubbla anslutningar för gigabit-nätverk, två eSATA och fem USB-portar. Den kan också hantera hårddiskar i RAID 0/1/5/6 eller 5+.

Bland finesserna syns stöd för AES 256-bit volymbaserad diskkryptering, SMS- och e-post-varningar samt SSL-certifikat. Inbyggt finns även flera typer av servertjänster, bland annat webb-, FTP- och Mysql-server.

Pris och säljstart är än så länge okänt.