Windows 7 i sex versioner

Microsoft planerar att släppa Windows 7 i inte mindre än sex olika versioner. De mest nedbantade utgåvorna saknar så grundläggande funktioner som 3D-gränssnittet Aero Glass.

Windows 7 Starter, Home Basic, Home Premium, Professional, Ultimate och Enterprise är sex olika varianter av samma operativsystem. Alla utom Home Basic kommer att släppas på den globala marknaden. Den sistnämnda versionen är istället avsedd för tillväxtmarknader i Asien, Latinamerika och Afrika.

Starter (endast OEM) tillåter endast att tre applikationer används på en och samma gång. Här saknas också 3D-gränssnittet Aero, en hel hög medföljande program samt möjligheten att konfigurera mer avancerade nätverk. Denna version kommer förmodligen att dyka upp i en och annan netbook.

Home Basic (tillväxtmarknader) tillåter ett obegränsat antal applikationer, avancerade nätverkskonfigurationer (ad-hoc, internetdelning) och kommer med funktioner som förhandsgranskning via miniatyrbilder och Mobility Center.

Home Premium (globalt) är den första versionen som är intressant för mer avancerade användare. Denna variant inkluderar gränssnittet Aero Glass, Media Center, videoströmning samt stöd för pekskärmar och handskriftsigenkänning.

Professional (globalt) har samma uppsättning funktioner som Home Premium men klarar även av nätverksdomäner, dataskydd, inbyggd säkerhetskopiering, krypterat filsystem (EFS) och utskrifter via Location Aware Printing.

Ultimate (globalt) är den fullständiga versionen med allt ifrån krypteringsprogrammet Bitlocker till Applocker, Direct-access, Branch-cache och virtualisering.

Enterprise (globalt) är precis samma version som Ultimate men är istället avsedd för volymlicensiering.

De flesta hemanvändare kommer endast att stöta på Home Premium, Professional och Ultimate. De två förstnämnda versionerna förväntas bli populärast i färdigbyggda datorer (OEM), medan Ultimate nämns som en möjlig uppgradering för den som är i behov av den fullständiga uppsättningen funktioner i Windows 7.

Microsoft har ännu avslöjat några prisuppgifter eller lanseringsdatum.