Minnespriserna skjuter i höjden

Qimondas konkurs orsakar turbulens på marknaden för datorminnen. Priserna har ökat med så mycket som en fjärdedel på bara några dagar.

För två veckor sedan lämnade den stora europeiska minnestillverkaren Qimonda in en konkursansökan till tyska myndigheter. Qimonda är en stor spelare på marknaden för datorminnen, och tillverkarens ekonomiska obestånd ger efterdyningar i hela industrin.

Marknaden för datorminnen har länge plågats av ett större utbud än efterfrågan. Priserna har därför pressats ned mot rekordlåga nivåer, vilket satt industrin som helhet i en svår ekonomisk situation. Detta har särskilt märkts när det gäller DDR2-minnen, där paket om 4 GB nu endast kostar cirka 500 kronor.

Qimondas konkurs ser ut att vända på trenden. Priserna på minneskretsar har gått upp med så mycket som 26 procent på bara några dagar, och många förutspår att priserna kommer ligga kvar på denna nivå medan Qimonda omstrukturerar verksamheten.

De kvarvarande minnestillverkarna har därför anledning att vara nöjda. Enligt analysföretaget IDC kommer minnespriserna visserligen att gå ned på lång sikt, men den temporära prishöjningen kan ge ett välbehövligt klirr i kassan för företag som annars är hårt prövade av både knivskarp konkurrens och en fallande världskonjunktur.

Källa: PCWorld.