IBM tar fram 15 gånger kraftfullare superdator

International Business Machines utvecklar en superdator med 15 gånger högre prestanda än dagens kraftfullaste system.

I somras imponerade IBM superdatorvärlden med lanseringen av Bluegene/P, även känd som Roadrunner. Datorn har en flyttalsprestanda som överskrider 1 petaflops, och är därmed det första datorsystemet i mänsklighetens historia som kliver över denna magiska gräns.

Nu planerar IBM att bygga ett ännu snabbare datorsystem. Kodnamnet är Sequoia och beräknas ha en kapacitet på cirka 20 petaflops. För att komma upp i de hastigheterna krävs 1,6 miljoner kärnor. Det handlar om moderna 16-kärniga processorer tillverkade i 45 nanometer, vilket sägs garantera låg strömförbrukning. Herb Schultz på IBM kommenterar:

The Sequoia system will be 15 times faster than BlueGene/P with roughly the same footprint and a modest increase in power consumption.

Än så länge är få detaljer om den nya superdatorn kända. Vad som däremot avslöjats är att Sequoia kommer med hela 1,6 petabyte minne och har samma modulära uppbyggnad som Roadrunner.

IBM:s nya superdator byggs på beställning av USA:s energidepartement och ska vara färdig år 2012. Systemet kommer bland annat att används för att analysera sönderfallet av radioaktivt material.

Källa: EETimes.