Anställd på Seagate kommenterar felande hårddiskar

En anonym anställd på Seagate har publicerat information om problemet med Barracuda 7200.11, inklusive händelserna som ledde till att en felaktig uppdatering av firmware släpptes till allmänheten.

Sedan Seagates problem med hårddiskserien Barracuda 7200.11 blev kända har många frågor ställts av drabbade kunder. Vad beror problemen på, och varför tar det så lång tid att få fram en lösning?

Nu har en anställd på Seagate gått ut i media och förklarat situationen. Via ett anonymt konto på Slashdot ger han ocensurerad information som företaget av juridiska anledningar inte kan gå ut med officiellt.

Seagates hårddiskar har ett mindre utrymme för att logga speciella händelser. Dessa händelser inkluderar exempelvis om en trasig sektor måste mappas om till en ny plats på hårddisken. Loggboken kan spara ned 320 av dessa händelser.

Modellerna som påverkas av det ursprungliga problemet har alla en bugg relaterad till loggboken. Om antalet händelser uppgår till exakt 320 stycken kan enheten inte starta upp. BIOS rapporterar då att hårddisken har 0 GB kapacitet, alternativt upptäcks inte lagringsenheten överhuvudtaget.

Eftersom Seagate säljer väldigt många hårddiskar tog det ett tag innan kundtjänsten såg ett mönster bland felen som rapporterades in. Därför dröjde det också innan ingenjörerna på företaget underrättades, vilket fördröjde utvecklingen av en ny firmware.

Den första versionen av den fixade mjukvaran innehöll fel, vilket fick till följd att Seagate drog tillbaka uppdateringen från webbplatsen. Missödet förklaras med att ingenjörerna inte fick tillräckligt med tid på sig att testa den nya mjukvaran eftersom mellancheferna var oroliga för att Seagate skulle stämmas av uppretade kunder.

När en bättre version av firmware tillhandahålls är ännu inte känt, men förmodligen dröjer det endast några dagar tills en ny uppdatering ligger uppe på Seagates webbplats.

Hela berättelsen finns på Slashdot.