Integrerad Atom ger mindre och billigare netbooks

Senare i år lanserar Intel en ny Atomprocessor. Nyheterna är integrerad minneskontroller och grafikkort, vilket möjliggör mycket mindre moderkort och därför mindre datorer.

Den nya processorn har kodnamnet Pineview och har högre klockfrekvenser och lägre strömförbrukning än dagens Atom. De riktigt stora nyheterna är dock integreringen av grafikkortet och minneskontrollern i processorn.

Genom att integrera dessa komponenter i processorn behövs inte längre en nordbrygga. Detta innebär att utrymmet för processor och grafikprocessor kan minska från ungefär 2 200 millimeter för dagens Atom med nordbrygga, till 770 kvadratmillimeter.

Mindre yta innebär inte bara mindre datorer utan även lägre kostnad. I och med den nya processorn kommer moderkorten dessutom att tillverkas med en PCB på fyra lager, istället för sex lager, vilket ytterliggare pressar priset.

Pineview lanseras det fjärde kvartalet i år, med en tvåkärnig modell planerad till början av 2010. Kombinerat med sydbryggan Tiger Point lär resultatet bli ännu mindre och billigare netbooks.

Källa: Tech Report.