Intel dementerar försening av hybridprocessor

Trots uppgifter som tyder på motsatsen försäkrar Intel att Havendale, en processor med integrerat grafikkort, lanseras under 2009.

Flera moderkortstillverkare och har de senaste månaderna hävdat att Intels hybridprocessor skjuts på framtiden och lanseras först 2010. Nu dementerar Intel uppgifterna och håller fast vid en lansering detta år.

Det är Stacy Smith, finanschef på Intel, som under ett möte bekräftat att Havendale lanseras under årets andra hälft. Förmodligen betyder det en introduktion i det tredje kvartalet, samtidigt som Lynnfield (Core i5) dyker upp i handeln.

Havendale är precis som Core i7 en ny processor baserad på arkitekturen Nehalem. Medan Core i7 och Core i5 (Lynnfield) är normala processorer i prestanda och mellansegmenten är Havendale specialutgåva eftersom den säljs med integrerad grafik.

Den nya processorn positioneras därför i budgetsegmentet, och ersätter lösningar där en billig processor kombineras med en nordbrygga med integrerad grafik. Bortsett från grafikkortet har Havendale finesser som inbyggd DDR3-kontroller och dessutom en inbyggd PCI Express-kontroller för användare som söker bättre grafikprestanda.

Konkurrenten AMD lanserar sin hybridprocessor först 2011, vilket ger Intel ett försprång i det nya segmentet av marknaden.

Källa: Xbitlabs.