Intel planerar flera solid state-produkter under året

Intel har avslöjat detaljer om kommande solid state-enheter från företaget. Tillverkaren har även beskrivit tekniken Braidwood, som framtida styrkretsar stödjer.

Intel planerar att lansera åtta stycken nya solid state-enheter senare det fjärde kvartalet i år. Den största modellen har en kapacitet på 320 gigabyte, det dubbla från vad Intels största SSD har i dagsläget.

Den större kapaciteten är möjlig tack vare tillverkningstekniska framsteg. Intel och Micron tillkännagav förra året att de är redo att börja tillverka NAND-kretsar i 34 nm. Det innebär att kretsarna kan innehålla dubbelt så många logiska grindar som kretsar tillverkade i förra generationens 50 nm-teknik.

Den nya tillverkningstekniken möjliggör inte bara högre kapacitet utan även lägre priser. Då ungefär dubbelt så många kretsar kan tillverkas per kiselplatta är en halvering av nuvarande priser inte orimligt.

Intel har även gått ut med några detaljer om tekniken med namnet Braidwood. Namnet Braidwood dök upp relativt nyligen i presentationsmaterial som beskriver kommande styrkretsar.

Detta är ett solid state-minne upp till 16 gigabyte som buffrar data mellan moderkortet och hårddisken. Om detta minne sitter i samtliga kompatibla moderkort eller säljs som tillval är ännu inte känt.

Källa: Bloomberg.