Ny värstingprocessor från AMD nästa kvartal

En ny roadmap från AMD detaljerar tidigare okända planer om Phenom II. AMD svarar på pressen från Intel med högre klockfrekvenser.

Slutet av förra året publicerades en hel del information om AMD:s kommande processorer i Phenom II-familjen. Tillverkaren planerar nya tvåkärniga och trekärniga processorer i budgetsegmentet, och även givetvis trekärniga och fyrkärniga prestandaprocessorer.

Först ut var lanseringen av Phenom II X4 920 och 940 i början av månaden. Till skillnad från majoriteten av planerade Phenom II stödjer dessa endast DDR2-minne, med den nuvarande sockeln AM2. Modeller med stöd för sockel AM3 och DDR3-minne lanseras först nästa månad.

Enligt en ny roadmap från AMD planerar tillverkaren att sluta ta orders för de två nuvarande processormodellerna redan i andra kvartalet. Processorerna ersätts då av två nya modeller, varav en tidigare okänd.

Den nya värstingen, sett till klockfrekvenser, heter Phenom II X4 950. Den nya processorn har en klockfrekvens på hela 3,1 GHz, högre än någon annan modell från AMD.

GHz*

Sockel

Orderstopp

Lansering

Phenom II X4 950

3,1 GHz

AM3

Q2

Phenom II X4 945

3,0 GHz

AM3

Q2

Phenom II X4 940

3,0 GHz

AM2+

Q2

Phenom II X4 920

2,8 GHz

AM2+

Q2

* Samtliga modeller har 8 MB cacheminne och en TDP på 125 watt.

På grund av stödet för DDR3-1333-minne är det väntat att de nya modellerna kommer att kunna prestera bättre än DDR2-modellerna – AMD själva uppskattar att prestandaökningen från det snabbare minnet blir hög.

AMD lanserar flera sockel AM3-baserade Phenom II-modeller i februari. Den kraftfullaste heter Phenom II X4 925 och har en klockfrekvens på 2,8 GHz. Snabbare processorer för DDR3 får således vänta till årets andra kvartal.

Källa: Tech Report.