Foldinglaget på topp 30

SweClockers foldinglag har under veckan tagit sig upp till plats 30 på listan över de bästa proteinvikarna i världen, men det finns fortfarande mycket kvar att göra.

SweClockers passerade nyligen norrmännen från Hardware.no, och är därför det bästa foldinglaget i norra Europa. Sedan dess har laget pressat vidare till en respektabel 30:e plats.

Den nya placeringen är senast i raden av medlemmarnas framsteg. Folding@SweClockers intog topp 100 i december 2007, och så sent som i september förra året vek laget tillräckligt med proteiner för att nå upp till topp 50.

Tanken bakom Folding@Home att koppla ihop datorer via Internet till en gigantisk superdator, och att använda kraften för att lösa biologiska, kemiska och medicinska problem.

Frivilliga installerar ett program som använder överbliven beräkningskraft från processorn och/eller grafikkortet. Den överblivna kapaciteten används för att räkna på hur protein viker sig, kunskap som sedan kan användas för att förstå sjukdomar som cancer och Alzheimer bättre.

För att locka fler deltagare finns ett litet tävlingsmoment inbyggt i projektet. Alla som vill har möjlighet att gå med i lag där medlemmarna tillsammans försöker utföra så mycket beräkningsarbete som möjligt. Detta är populärt bland entusiaster världen över som vill visa vad deras datorsystem går för, och samtidigt göra en god gärning.

Mer information om Folding@Home och SweClockers foldinglag finns i diskussionsforumet. Nu är det dags att erövra resten av Europa.