Intel försenar Core i5

Moderkortstillverkare har stora lager produkter kvar för Core 2. För att inte skada partners på en annars hårt ansatt marknad skjuter Intel upp lanseringen av Core i5.

Core i7 är den första processorn som baseras på den nya arkitekturen Nehalem. Modellen huserar dock i de högre prisklasserna. Core i5 är istället den processor som är tänkt att ersätta dagens Core 2.

Nykomlingen är på många sätt och vis lik storebror Core i7. Den bjuder på fyra kärnor och Hyperthreading, men har bara stöd för två minneskanaler och saknar den nya kommunikationsbussen QPI.

Från början var det tänkt att Core i5 skulle lanseras i juli. Nu rapporterar Digitimes att datumet blivit uppskjutet till det tredje kvartalet – antingen sent i augusti eller tidigt i september.

Den senarelagda lanseringen beror på att moderkortstillverkares önskan om att få tid på sig att sälja ut lager med produkter för Core 2. Jättar som Asus och Gigabyte har lager värda miljontals dollar som skulle sjunka markant i värde om Core i5 lanseras redan i juli.

Genom att skjuta upp lanseringen ett par månader får moderkortstillverkare och distributörer möjlighet att minska sina lager av produkter för Core 2. Om Intels partners behöver mer tid kan lanseringen eventuellt skjutas upp något längre, beroende på hur marknaden utvecklas.

Källa: Digitimes.