Dubbelkärnig Athlon Neo under 2009

AMD lanserade nyligen processorn Athlon Neo. Snart kommer en tvåkärnig variant för mer påkostade system.

Förra året tillkännagav AMD två nya plattformar för ultraportabla datorer. Båda har processorer och andra komponenter från tillverkaren, och ska enligt AMD ge en mer komplett användarupplevelse än nedbantade netbooks.

Yukon lanserades för några dagar sedan. Det handlar om en ny strömsnål processor med en kärna och klockfrekvensen 1,6 GHz. Utöver processorn Athlon Neo har plattformen även ett integrerat Radeon X1250 eller ett diskret Mobility Radeon HD 3410.

Nu rapporterar AMD att en tvåkärnig Athlon Neo är på väg. Plattformen har kodnamnet Congo och ska tilltala den som söker mer datorkraft i det lilla formatet.

Ett Congo-system är utrustat med den betydligt kraftfullare nordbryggan RS780M, baserad på 780G. Detta innebär troligtvis ett integrerat Radeon HD 3200. Congo-datorer kommer förmodligen även att erbjudas med diskreta Mobility Radeon, eventuellt i 3600-, 3800- eller den nya 4000-serien.

Hela datorsystem baserade på Yukon kostar i dagsläget cirka 7 000 kronor. Congo kommer att vara högre prissatt. Lanseringen sker någon gång i den andra halvan av 2009.

Källa: Softpedia.