Nvidia rapporterar kraftigt fallande försäljning

Datorbranschen är inte oberörd av lågkonjunkturen. Nvidia är senast i raden att drabbas av fallande försäljning som sätter käppar i hjulet för företagets framtidsplaner.

Under 2007 dominerade Nvidia grafikkortsmarknaden, trots AMD:s försök att slå tillbaka med Radeon HD 3000-serien. Grafikkortstillverkaren genererade rekordvinster, fick ta emot en mängd utmärkelser och prisades förden välkonstruerade Geforce 8800-serien.

Fjolårets kontroversiella kvalitetsproblem, med defekta kretsar i en mängd bärbara datorer, orsakade stora utgifter. Detta tillsammans med AMD:s framgångsrika Radeon HD 4000-serie var förmodligen orsaken till att Nvidia gick med förlust i den första delen av 2008.

Nu publiceras de preliminära siffrorna för det fjärde kvartalet 2008. Intäkterna är hela 40–50 procent lägre än det tredje kvartalet, runt 500 miljoner dollar jämfört med 900 miljoner dollar kvartalet innan.

Nvidia uppger att anledningen är minskande försäljning i alla segment som ett resultat av den rådande finansiella krisen. Detta är samma anledning som påverkat processortillverkarna och moderkortsföretagen.

Som ett resultat av de minskade intäkterna rapporterar The Inquirer att Nvidia kommer att skjuta upp lanseringar, främst 40 nm-grafikprocessorer. Dessa kretsar ska enligt källan lanseras ett kvartal senare än vad som tidigare rapporterats.

Källa: Nvidia, The Inquirer.