Intel utmanar Athlon Neo

AMD lanserade nyligen processorn Athlon Neo, en modell som riktas till ultraportabla datorer i de lägre prisklasserna. Intel arbetar nu på att ta fram en konkurrent i samma segment av marknaden.

AMD har ännu inte gett sig in på marknaden för netbooks. Anledningarna som framförs är att datorerna säljs med dåliga marginaler och att Intel redan är väletablerad med processorn Atom.

Istället satsar AMD på vanliga utraportabla datorer i de lägre prisklasserna. Dessa har bättre prestanda och större skärmar än netbooks, och sägs därför vara mer jämförbara med traditionella modeller. Athlon Neo är produkten som huserar i denna del av marknaden, med en strömförbrukning på endast 10 watt TDP.

Intel ger dock inte upp utan kamp. En ny processor som är baserad av dagens mobila Ultra Low Voltage-modell är på väg för att konkurrera med Athlon Neo. Hittills är inte mycket känt om den nya modellen, men det talas om en strömförbrukning på under 10 watt och att själva processorn endast är 22x22 millimeter stor.

Processortillverkaren har dock redan modeller som är jämförbara med Athlon Neo i sortimentet. Core 2 Duo Mobile SU9400 har två kärnor, klockfrekvensen 1,4 GHz och en TDP om 10 watt. Processorn kostar dock hela 300 dollar. Den nya modellen förväntas vara betydligt billigare när den släpps ut på marknaden senare under året.

Källa: Cnet.