Billigare moderkort för Intel Core i7

Alla som funderat på att bygga ett datorsystem med Intel Core i7 vet att moderkorten är betydligt dyrare än till andra processorer. Snart kan detta komma att förändras.

Trots att den billigaste Core i7-processorn inte kostar mer än Core 2 Quad i den högre ligan är hela datorsystem baserade på nykomlingen betydligt dyrare. Detta beror på att de flesta Intel X58-baserade moderkort kostar runt 3 000 kronor – mer än dubbelt så mycket som för ett vanligt moderkort för sockel LGA 775 (Core 2).

Det finns dock några enstaka modeller som är relativt lågt prissatta. En av dessa är Gigabyte EX58-DS4 som finns att få tag på från , vilket gjort modellen populär i SweClockers forum.

Nu visar Gigabyte upp ett nytt moderkort som kommer att vara ännu lägre prissatt. Modellen heter EX58-UD3R och har ännu inte dykt upp i svenska butiker. På andra sidan Atlanten har dock den amerikanska datorbutiken Newegg modellen i sortimentet. Där kostar moderkortet 209 dollar, jämfört med 244 dollar för EX58-DS4.

Den nya modellen kan därför få en prislapp på under 2 000 kronor i Sverige. Detta skulle göra Intel Core i7-baserade datorsystem till ett intressant alternativ för den som i dagsläget har en budget som begränsar till lägre prissatta Core 2 och AMD Phenom II.

Gigabyte EX58-UD3R är föga förvånande en nedbantad modell. Det finns bara fyra platser för RAM-minnen istället för sex stycken som på de flesta andra X58-baserade moderkort. I övrigt märks två PCI Express-platser i fullängd, åtta stycken Serial ATA, gigabit-nätverk, 7.1-ljud, firewire och en mängd USB-portar.

Gigabytes nya moderkort förväntas dyka upp i svenska butiker inom kort.

Källa: Tech Report.