Nya grafikkort från AMD i mars

Med övergången till 40 nanometers tillverkningsteknik planerar AMD att slå tillbaka Nvidias offensiv med Geforce GTX 285/295. Hemligheten är RV790 – en grafikprocessor som ska möta Nvidia i prestandasegmentet.

Det har länge varit känt att både AMD och Nvidia går över till 40 nanometers tillverkningsteknik under 2009. Vad detta resulterar i har det varit tystare om. Nyligen dök det upp information om nya grafikkort i mellanklassen, där båda tillverkarna ska använda den nya minnestekniken GDDR5.

Prestandamodellerna har det varit tystare om. SweClockers känner till att Nvidia arbetar på en grafikprocessor med kodnamnet GT212. Denna använder GDDR5-minne och har fler streamprocessorer än nuvarande GT200/b.

Nu framkommer en del intressanta uppgifter om AMD:s planer för framtiden. Bakom kodnamnet RV790 döljer sig en krympt version av RV770, samma grafikprocessor som används i dagens Radeon HD 4800-serie. Den förfinade tillverkningstekniken möjliggör fler streamprocessorer och troligtvis högre klockfrekvenser.

De första grafikkorten baserade på nya RV790 beräknas dyka upp redan i mars, tillsammans med mellanklassarna RV740. Om AMD planerar att möta Geforce GTX 285/295 eller gå direkt på kommande GT212 är ännu inte känt.

Källa: Hardware-Infos.