Memristorer kan ge billigare minnen

Nya forskningsrön om så kallade memristorer kan leda till billigare datorminnen. Ett amerikanskt forskarlag har visat hur denna elektroniska komponent kan användas till RAM.

Precis som kondensatorn och resistorn är memristorn en grundläggande elektronisk komponent. Komponenten fungerar som ett vanligt motstånd, med bonusen att resistansen är en funktion av tidigare resistans.

Trots att memristorn är känd sedan länge var det först för några månader sedan som komponenten kunde tillverkas. Nu rapporterar ett forskarlag från Kalifornien i USA att de upptäckt en billigare tillverkningsmetod genom att använda grundämnet vanadin.

Som om inte det vore nog har forskarlaget visat hur memristorn kan användas i en minnestyp som kallas för RRAM – Resistive Random Access Memory. När spänning passerar memristorn byter den fas och även resistans. Denna resistans kan mätas i flera timmar efteråt, vilket demonstrerar att komponenten kan användas för att lagra data.

Eftersom memristorn är en ny komponent kan det dröja innan kommersiell hårdvara finns ute på marknaden. Elektronikindustrin är dock entusiastiska över upptäckten, och fler användningsområden kan mycket väl dyka upp för den omtalade komponenten.

Källa: Arxivblog.