Få hårdvarunyheter under Macworld

För första gången på tio år hölls Apples traditionella keynote på Macworld utan Steve Jobs. Trots flera rykten om ny hårdvara handlade gårdagens presentation mest om nya applikationer.

Phil Schiller fick denna gång axla Steve Jobs roll på grund av företagsledarens sviktande hälsa. Med siktet inställt på en ny Mac Mini och nya Cinema Display-skärmar blev många besökare besvikna på nylanseringarna under årets första Mac-mässa.

Den enda datorn som inte byttes ut under Apples förra presentation var 17 tums-versionen av Macbook Pro och det var just denna som nu fick sig en välbehövd uppdatering. Förutom att nu ha det nya unibody-skalet levereras den nya modellen med en Core 2 Duo på 2,66 GHz, 4 GB DDR3-minne, 320 GB hårddisk och Nvidias Geforce 9600M. Till mångas förtjusning kan även den nya modellen utrustas med en matt skärm.

Den största skrällen under mässan hade med iTunes att göra. I slutet av mars kommer samtliga 10 miljoner låtar i Apples musikaffär att erbjudas utan DRM-skydd i iTunes Plus-formatet. Redan idag ska uppemot 8 miljoner musikstycken finnas tillgängliga utan skydd. Den som vill uppgradera sina DRM-skyddade album kommer att kunna göra detta till 30 procent av priset för ett nytt album.