AMD introducerar Athlon Neo

AMD lanserar en ny plattform för billiga ultraportabla datorer. Plattformen baseras på processorn Athlon Neo.

Den som hängt med bland kodnamnen under vintern känner igen "Yukon". Detta är den första av två nya plattformar för ultraportabla datorer. Den andra har kodnamnet "Congo" och kraftfullare hårdvara, men också högre pris. Denna lanseras först senare under året.

Plattformen Yukon har ännu inte fått något officiellt namn, utan AMD refererar till datorerna med namnet på processorn – Athlon Neo.

Först ut är processorn Athlon Neo MV-40. Specifikationerna är en kärna med klockfrekvensen 1 600 MHz. MV-40 är tillverkad med AMD:s äldre 65 nanometers tillverkningsteknik. Det är för närvarande okänt om 45 nm-modeller lanseras.

Bortsett från den nya processorn har en Yukon-dator ett integrerat Radeon X1250. Datortillverkare kan dock utrusta system med kraftfullare Mobility Radeon HD 3410 för bättre grafikprestanda.

En av de första modellerna med den nya plattformen är HP Pavilion dv2. Den har en 12,1"-skärm och ett Mobility Radeon HD 3410. Andra specifikationer är upp till fyra gigabyte minne, upp till 500 gigabyte lagring, trådlöst nätverk med 802.11n och en 8x DVD-brännare. Datorn väger 1,7 kilo och är 3,3 centimeter som tjockast.

HP Pavilion dv2 dyker upp på allvar i mars. Priset kommer att hamna på cirka 600–800 dollar, vilket är ungefär 7000 kronor med svensk moms inräknad.

Källa: AMD.