Datorbutiken.com med ägaren Shoppingsajterna Svenska AB har idag ansökt om konkurs vid Lunds tingsrätt. Orsaken uppges vara en kraftigt vikande försäljning till följd av finanskrisen.

Det hela är väldigt tråkigt för alla som jobbar på företaget, men även för leverantörer och kunder. Styrelsen har arbetat intensivt med att finna en lösning på situationen, men då man alltjämt dras med en för stor kostnadsmassa i kombination med den vikande försäljningen ser man inte längre möjligheten att kunna driva verksamheten vidare i nuvarande form.

Problemen började dock redan vid årsskiftet efter uppköpet av JME Data AB. Butikskedjan var i sämre skick än vad Shoppingsajterna räknat med. Efter endast några månader i Shoppingsajternas ägo fattades beslutet att lägga ned flera av JME:s butiker vilket på kort sikt begränsade förlusterna, men som också innebar förlorade marknadsandelar.

Nästa försök att effektivisera verksamheten skedde under hösten. Datorbutikens egna lager i Staffanstorp fick ge vika för logistik på entreprenad via distributören Captech. Övergången till det nya lagersystemet i kombination med de finansiella problemen påverkade dock leveranstiderna. Så sent som för en vecka sedan blev Datorbutiken av med certifieringen ”Trygg e-handel” efter en mängd klagomål från missnöjda kunder som inte fått sina varor levererade.

Konkursen drabbar främst kunder som betalat i förskott men som inte fått några varor levererade. Den som betalat med kreditkort kan dock reklamera överföringen till banken, medan andra är hänvisade till konkursförvaltaren. Garantier och support täcks av tillverkaren.

För mer information, läs Shoppingsiternas meddelande.