Intel satsar på mobila internetenheter

På mässan Intel Developer Forum i Taipei visar Intel upp vad deras hårdvara för mobila internetenheter går för. Nästa år planeras bland annat smartphones med "Intel Inside".

Moorestown är kodnamnet på plattformen som planeras att helt ersätta den populära Atom. Nykomligen består av två delar: en kombinerad krets med namnet Lincroft, och en sydbrygga som kallas för Langwell.

Lincroft består i sin tur av processor, grafikdel, videoavkodare och minneskontroller i en och samma krets. Användningsområdena är allt ifrån netbooks som Asus Eee-PC till mobiltelefoner och mediaspelare. Det handlar med andra ord om en processor för små mobila enheter.

Mindre är känt om Langwell. Kretsen är en slags sydbrygga som hanterar I/O, vilket bland annat inkluderar trådlöst nätverk och andra anslutningar som är nödvändiga i en modern bärbar dator.

Utvecklingen av den nya plattformen har redan nått så långt att Intel kan visa upp en färdig produkt på mässan. På pressvisningen demonstrerades bland annat webbläsare, e-postklient och andra applikationer med en enhet som mest liknar en förlängd Iphone.

Exakt vad Moorestown erbjuder återstår att se. Enheter som bygger på den nya plattformen bör klara av att spela upp högupplöst film och även klara av enklare spel som exempelvis Quake 3. Det är dessutom möjligt att det går att installera fullfjädrade operativsystem som Windows Vista.

Intel är långt ifrån den första välkända tillverkaren att arbeta på egna plattformar för mobila enheter. Nvidia lanserade nyligen Tegra som innehåller processor, grafikkort och sydbrygga i en och samma krets.

Källa: TCMagazine.