AMD allt närmare svarta siffror

Processor- och grafikortstillverkaren AMD har publicerat den finansiella rapporten för årets tredje kvartal. Siffrorna är betydligt bättre än tidigare, och företaget närmar sig nu vinst.

Sedan uppköpet av den kanadensiska grafikkortstillverkaren ATI och på grund av hård konkurrens från Intel har AMD redovisat förlustsiffror för samtliga kvartal sedan slutet av 2006. Att återigen gå med vinst är därför en brådskande målsättning.

Nu har AMD redovisat finanserna för årets tredje kvartal. Rapporten avslöjar en nettoförlust på 67 miljoner dollar, medan tillverkningen numera ger 131 miljoner dollar i vinst. Bob Rivet, finansdirektör på företaget, är nöjd över resultatet.

We are pleased to have reached our goal of operational profitability this quarter.

Att försäljningen av grafikkort och processorer har ökat är den största bidragen orsaken. AMD redovisar 55 procent högre omsättning för grafikkortsverksamheten jämfört med årets andra kvartal – en ordentlig förbättring mycket tack vare den framgångsrika Radeon HD 4800-serien.

Den rådande finanskrisen kan dock sätta käppar i hjulet för tillverkaren under årets sista månader. AMD har dock ett starkt utbud av grafikkort, och flera nya processorer planerade för 2009.

Företaget rustar dock för sämre tider genom att dela upp verksamheten i två delar – ett separat bolag tar över halvledartillverkningen medan moderbolaget fortsätter att utveckla och designa kretsar.

Källa: AMD.