Adobe Flash 10 accelererar med grafikkort

Adobe har släppt version 10 av multimediaprogrammet Flash. En av nyheterna är hårdvaruaccelerering med hjälp av grafikkortet.

För bara några dagar sedan släppte Microsoft den andra versionen av Flash-konkurrenten Silverlight. Nu kontrar Adobe med en uppdaterad version av Flash, som bland annat klarar av att använda grafikkortets beräkningskapacitet.

En av de stora nyheterna i Flash 10 är att grafiken kan hårdvaruaccelereras med hjälp av GPU. Denna funktion är tänkt för att utvecklare ska kunna använda Flash på fler fantasifulla vis, och är inte till för att snabba upp dagens Flash-applikationer. Applikationer som utvecklas specifikt för grafikkortet kan däremot få bättre prestanda.

Några specifika användningsområden nämns inte av Adobe. En av utvecklarna skriver att funktionen kan liknas vid hur Vista använder hårdvaruaccelerering i gränssnittet Aero. Med all sannolikhet hittar dock programmerare nya användningsområden där tekniken kan komma till sin rätt.

Flash 10 är inte det första programmet från Adobe som drar nytta av grafikkortet. Den senaste versionen av Photoshop kan använda grafikkortet för att snabba upp vissa typer av beräkningar.

Flash och Silverlight används för att skapa interaktiva applikationer på webben, exempelvis videospelare och reklambanners. Flash 10 finns för nedladdning på Adobes webbplats.

Källa: Eweek.