Steve Ballmer vägrar kännas vid "Vista Capable"

Microsofts marknadsföringskampanj "Vista Capable" har fått ett rättsligt efterspel. Företagets VD hävdar dock att han inte hade någonting med saken att göra.

Ett tag innan Windows Vista lanserades startade Microsofts kampanj för att marknadsföra det nya operativsystemet. Datorer på butikshyllorna märktes med "Vista Capable" och "Vista Ready" för att markera att modellerna klarade av systemkraven.

Klisterlappen "Vista Capable" har kritiserats i media och av konsumentorganisationer. Märkningen betyder att datorsystemet endast klarar av den mest nedbantade versionen av operativsystemet (Basic), vilket utesluter en del viktiga funktioner som gränssnittet Aero. Detta framgick dock inte av klisterlappen.

Det rättsliga efterspelet påbörjades efter att användare gått samman i en grupptalan mot mjukvarujätten. Microsoft anser dock inte att några fel begåtts.

I den pågående rättegången har det förts fram röster om att Microsofts VD Steve Ballmer ska vara tillgänglig för vittnesförhör. Företaget försöker nu sätta stopp för detta. Ballmer hävdar att han inte har någonting med saken att göra, och att han därför inte är ett relevant vittne.

I was not involved in any of the operational decisions about the Windows Vista Capable program. I was not involved in establishing the requirements computers must satisfy to qualify for the Windows Vista Capable program. I was not involved in formulating any market strategy or any public messaging surrounding the Windows Vista Capable program.

Steve Ballmer skyller istället på två före detta anställda, Jim Allchin och Will Poole, som ansvariga för de kontroversiella klisterlapparna. Jim Allchin ansvarade för Windows som helhet och slutade på företaget strax efter att Vista lanserats. Will Poole lämnade i sin tur Microsoft för ungefär en månad sedan, och hade under den sista tiden delansvar för operativsystemet.

Källa: Channel Register.