AMD delas i två – tillverkningen läggs på nytt bolag

Processortillverkaren AMD har slutligen beslutat att lägga ut all tillverkning på ett nybildat bolag.

Ända sedan AMD:s ekonomiska berg-och-dalbana inleddes i slutet av 2006 har det tisslats och tasslats om att processortillverkaren planerar lägga ner den egna tillverkningen. Att bygga om, eller bygga nya fabriker, vid varje tillverkningstekniskt generationskifte kostar enorma summor pengar. Att låta ett annat företag, som delas mellan flera intressenter, stå för produktionen är en möjlighet att pressa kostnaderna.

Nu har AMD beslutat att ta ett steg i den riktningen. Tillsammans med det Abu Dhabi-baserade investmentbolaget ATIC skapas ett nytt företag som tar över ansvaret för fabriker och tillverkning. ATIC kommer att äga 55,6 procent av det nybildade bolaget, men AMD har avtalat om lika stort inflytande trots den mindre andelen.

Det nya företaget kommer att ta över ansvaret för AMD:s fabriker i Tyskland. Vidare ska en ny produktionsanläggning byggas i New York. Överflödig produktionskapacitet ska säljas ut till andra företag, vilket gör att AMD:s verksamhet blir en direkt konkurrent till den taiwansiska kontraktstillverkaren TSMC. Dessutom talas det om ett samarbete med IBM för att utveckla en alldeles ny 22 nanometers tillverkningsprocess.

Redan nu har delningen gett positiva effekter på företagets ekonomi. Investeringen från ATIC minskar AMD:s skulder med ungefär 1,3 miljarder dollar. Vidare kommer ATIC att skjuta till ytterligare 3,6 till 6 miljarder dollar över en tid framöver – finansiella resurser som främst ska användas för att bygga en ny fabrik i New York.

Samtidigt har ett annat Abu Dhabi-baserat företag ökat sitt ägande i AMD. Mubadala Development Company köpt åtta procent av AMD under 2007, men kommer nu att öka investeringen till 19,3 procent av företaget. Som ett resultat av dagens händelser har AMD:s aktie gått upp med cirka 20 procent.

Källa: AMD.