Nytt moderkort med plats för sex grafikkort

Ett Intel X58-baserat moderkort från Asus bjuder på hela sex stycken PCI Express i fullängd. Det är därmed möjligt att använda lika många grafikkort.

Asus P6T6 WS Revolution ingår i tillverkarens WS-serie för arbetsstationer. Det mest intressanta är dock inte att modellen klarar av kommande Core i7 eller att det finns plats för sex minnesmoduler, utan att det går att klämma in hela sex grafikkort. Moderkortet stödjer dessutom SLI och CrossfireX, med maximalt tre respektive fyra grafikprocessorer.

Exakt hur PCI Express har konfigurerats är inte helt klarlagt. Minst tre av platserna, möjligtvis de blåa, har 16 stycken ledningsbanor (x16).

Modellen är också utrustat med Serial Attached SCSI (SAS), vilket är en modernare variant av gränssnittet SCSI, som främst används till hårddiskar i serverklassen. I övrigt syns ett ganska påkostat kylsystem med värmeledningsrör som bland annat täcker 16-fasers spänningsreglering.

Asus arbetar på att ta fram ytterligare ett moderkort i samma serie, nämligen P6T WS Professional. Denna modell är närmast identisk med Revolution, men har färre PCI Express. Istället är moderkortet utrustat med två PCI-X, ett gränssnitt som bland annat används av mer avancerade hårddiskkontrollers.

Källa: Xfastest.