TSMC hänger på Intels framsteg

Den senaste tiden har de flesta stora halvledartillverkare rapporterat om ständigt krympande tillverkningstekniker. Kontraktstillverkaren TSMC meddelar att de är på god väg att komma ikapp Intels försprång.

För att ständigt kunna pressa in fler transistorer på samma yta måste tillverkningsteknikerna förbättras. Detta är något alla tillverkare måste arbeta med kontinuerligt. Intel har flera nyheter och framsteg rapporterats. Intel har rapporterat att de har full kontroll på den kommande 22 nanometers-tekniken, och IBM är på väg att ta samma språng.

Den taiwanesiska kontraktstillverkaren TSMC får inte fullt lika stor uppmärksamhet som de två förstnämnda giganterna, trots att de bland annat tillverkar kretsar åt AMD och Nvidia. Det är dock känt att det asiatiska företaget kommer att tillverka grafikkretsar med 40 nm-teknik under den första halvan av 2009.

Vad som kommer därefter har hittills inte varit känt. Nu rapporterar kontraktstillverkaren att 32 nanometer är på väg, och att de därmed är på god väg att komma ikapp IBM och Intel. TSMC har också planer på att gå över till 28 nanometer under 2010.

Nuvarande tekniker

Process

Användare

65 nm

Intel (äldre processorer), AMD (processorer), Nvidia (äldre grafikkort)

55 nm

AMD (grafikkort), Nvidia (nya grafikkort)

45 nm

Intel (nya processorer)

Inom kort

Process

Användare

45 nm

AMD (nya processorer)

40 nm

AMD (nya grafikkort), Nvidia (nya grafikkort)

Framtiden

Process

Användare

32 nm

Intel (processorer 2009)

28 nm

TSMC-kunder 2010

22 nm

Intel (processorer 2011)

TSMC:s 28 nm-teknik kommer att användas till både grafikprocessorer och vanliga processorer, vilket betyder att de främsta kunderna är AMD och Nvidia. Det är därför möjligt att AMD får tillgång till bättre tillverkningsteknik tidigare än Intel, som går över till 22 nanometer först 2011.

Källa: TCMagazine.