Apple och Microsoft i reklamkrig

Apples framgångsrika "I'm a Mac"-reklam ställer de konkurrerande PC- och Mac-plattformarna mot varandra. PC representeras av en alldaglig kontorsråtta medan Mac framhävs som en hipp tonårskille. Nu försvarar Microsoft sitt operativsystem med två nya reklamfilmer.

Apples reklamkampanj med komikern John Hodgman och filmkändisen Justin Long handlar inte bara om att framhäva sin egna produkt, utan också om att trycka till den konkurrerande plattformen, vilket underförstått betyder persondatorer med Microsoft Windows.

I kampanjen spelar Hodgman en medelålders kontorsråtta som får symbolisera persondatorn. Hodgman tampas med allt ifrån virus till Vistas säkerhetsfunktion UAC, medan Justin Long tillbakadraget berättar att Mac inte har samma bekymmer.

Microsoft svarar på pajkastningen med två nya reklamfilmer i kampanjen som inleddes av omdiskuterade avsnitt med Jerry Seinfeld och Bill Gates i huvudrollerna. Budskapet är att PC-användare inte alls är stereotypa slipsnissar utan människor från alla bakgrunder.

Mjukvarujätten satsar 300 miljoner dollar på att få fram budskapet. Frågan är om de lyckas.