Cray bygger superdator för skrivbordet

Det är inte ofta det dyker upp riktiga superdatorer som får plats på ett vanligt skrivbord. Crays nya skapelse kan fyllas med 64 processorkärnor och upp till 512 gigabyte minne.

Legendariska Cray är företaget de flesta förknippar med superdatorer i miljonklassen. En ny satsning krymper de annars kylskåpsstora monsterburkarna till något som mer liknar en vanlig stationär dator.

Modellen heter Cray CX1 och kan utrustas med upp till åtta moduler, där varje modul kan anpassas efter användningsområdet. Den som behöver renodlad beräkningskraft kan utrusta en modul med två fyrkärniga Xeon-processorer och upp till 64 gigabyte minne. Detta ger som mest 64 processorkärnor och 512 gigabyte (!) RAM-minne.

Är behovet istället lagringsutrymme kan varje modul rymma 4 terabyte. Moduler för lagring eller beräkningskraft kan blandas efter behov.

Cray samarbetar med Microsoft och levererar systemet med Windows Server HPC 2008. Det går dock välja till i superdatorsammanhang mer traditionella Red Hat Linux eller Suse Linux.

Egenskap

Värde

Formfaktor

7U

Dimensioner (BxHxD)

31,04 x 44,45 x 90,42 cm

Vikt

28,3 – 62 kg

Nätaggregat

1600 watt hot plug

Kylning

Hot plug fläktmoduler

Cray CX1 är endast 44,5 centimeter hög och kan monteras i rack eller byggas in i ett chassi. Beroende på vilka moduler som används kostar modellen mellan 200 000 och en halv miljon svenska kronor för ett fullutrustat system.

Källa: Cray.