Industrispionage skakar processortillverkare

En före detta AMD-anställd står anklagad för att ha stulit affärshemligheter från Intel, som han jobbade hos samtidigt. Enligt FBI har flera hemliga dokument hittats på den anställdes dator, bland annat designplaner för framtida Intelprocessorer.

Enligt FBI:s anklagelser har den anställde kopierat flera Intel-hemligheter, bland annat ett 100-tal dokument och 19 stycken CAD-ritningar. Bland dokumenten finns även 13 stycken dokument som klassas som extra hemliga, med designplaner för nya kretsar.

Den anställde sade upp sig från Intel i slutet av maj, då hade han redan diskuterat om en position på AMD flera månader tidigare. Han började sedan jobba hos konkurrenten några dagar senare, medan han fortfarande var anställd hos Intel. Samtidigt hade han sagt åt den förra arbetsgivaren att han var på semester.

Medan den anställde jobbade på AMD hade han full tillgång till Intels interna dokument, och ska enligt anklagelserna ha kopierat filerna då. Åtalet är speciellt allvarligt då den anställde kan ha tagit med informationen till ett konkurrerande företag.

Enligt den anställde själv så kopierade han endast filerna av egen nyfikenhet, och så att den anställdes fru skulle ha något att läsa innan hon började jobba på Intel. Enligt AMD har de inte tagit del av några hemliga dokument från Intel.

Den anställde har ännu inte dömts för något brott, men hans pass har beslagtagits.

Källa: Boston.