Microsoft prioriterar inte prestanda i IE8

Under ett möte där den andra beta-versionen av Internet Explorer 8 diskuterades meddelade Microsoft att prestanda inte var högsta prioritet under utveckling. Istället är det användarvänlighet som företaget lägger all sin kraft på.

I början av 2000-talet hade Microsoft mer eller mindre monopol på webbläsarmarknaden, men sedan dess har fler aktörer slagit sig in på marknaden. Apple har en egenutvecklad webbläsare till sitt operativsystem och till Windows-plattformen är idag Firefox en stor aktör. Efter att Microsoft lämnade Internet Explorer vid för våg har de tvingats jobba hårt för att komma ikapp konkurrenterna vad gäller aspekter så som funktionalitet, säkerhet och prestanda.

Nästa version av Internet Explorer kommer att bli nummer åtta och är idag möjlig att testa via en andra beta-version som finns tillgänglig på Microsoft hemsida. I ett uttalande från en företagsrepresentat är det användarvänligheten som är högsta prioritet under utvecklingen av Internet Explorer 8. Enligt uppgift har inte ens prestanda varit i utvecklarnas fokus över huvud taget.

When we designed IE8, we did not start with performance in mind.

Google har med sin första webbläsare gjort tvärt om och satt prestanda i absoluta centrum vilket lett till att många funktioner för tillfället saknas. Anledningen till att Google satsar så hårt på prestanda sägs vara att företaget vill få fram en plattform där de vid ett senare tillfälle kan köra program över Internet på ett smidigt sätt.

En orsak till de skilda strategierna melland Microsoft och Google kan vara att Microsoft anser att webbläsares prestanda idag duger till informationsletande och andra grundläggande sysslor. Att optimera webbläsaren för att köra program över Internet är inte något i Microsofts intresse då deras största omsättning idag kommer från lokalt installerade program så som Word, Excel och Powerpoint.

Källa: ZDNet.