Tvåkärnig Atom i test

Intels strömsnåla processor Atom används till största delen i små och billiga bärbara datorer. För tillfället finns endast enkelkärniga modeller ute på marknaden, men nu kommer det fram uppgifter om en ny variant med två kärnor.

I juni lanserades de första processorerna i Atom-familjen. Från början var det tänkt att en tvåkärnig variant skulle dyka upp månaden efter, men detta inträffade aldrig på grund av stora leveransproblem. Istället valde Intel att skjuta på lanseringen och istället fokusera på att få ordning på tillverkningen av de enklare processorerna.

Nya uppgifter avslöjar att Atom med fler än en kärna kommer att dyka upp under årets fjärde kvartal, det vill säga lagom till julhandeln. Något exakt datum är ännu inte känt, men rykten gör gällande att nya Atom kan dyka upp så tidigt som om en månad. En av de första modellerna kommer att vara Atom 330 med klockfrekvensen 1,6 GHz.

Sett till specifikationerna skiljer det inte särskilt mycket mellan de gamla och nya processorerna, utöver den uppenbara skiljelinjen mellan en och två kärnor. L2-cachen fördubblas dock med kommande Atom 330 eftersom detta minne är direkt länkat till antalet kärnor.

De första testerna avslöjar att två kärnor ger en hel del fördelar även när det handlar om minimala och strömsnåla processorer. Nya Atom 330 ställs mot äldre N270 och den fullvärdiga Core 2 Duo U7700 i Sisoft Sandra 2009, och resultaten är imponerande.

Nya Atom 330 kan stoltsera med dubbelt så bra prestanda som gamla N270 i testprogrammet Sandras statiska prov. Det är dock viktigt att poängtera att detta inte betyder att processorn presterar lika bra i riktiga program. Hur det egentligen står till med prestandan återstår därför att se.

Källa: Engadget, Expreview.