Nya Sandra testar grafikkort

Prestandatest- och diagnostikprogrammet SiSoft Sandra har en skara trogna användare. Nya version 2009 har utökats med flera nya tester för grafikkort, bland annat ett för GPGPU.

Den största nyheten i programmet är stödet för GPGPU – att använda grafikprocessorn för mer generella beräkningar ungefär som en vanlig CPU. Detta har blivit populärt i krävande program som Folding@Home, men också i spel där grafikkortets prestanda kan användas för att utföra fysikberäkningar.

Sandra 2009 har två stycken GPGPU-tester. Det första är ett generellt benchmark för att uppskatta hur bra datorn är på den typ av beräkningar som vanlig mjukvara kan tänkas använda. Enligt SiSoft ska testet ge en god indikation på hur bra datorn hanterar GPGPU-tillämpningar i allt ifrån bildredigering till videokodning.

Det andra testet är mer specialiserat, och mäter bandbredden mellan GPU och grafikminne, och mellan grafikkortet och processorn. Bandbreddtesten liknar till stor del Sandras välkända prestandatest för det vanliga RAM-minnet.

Den nya versionen av programmet har även mer traditionella grafikkortstester, som använder grafikkortet till vad det ursprungligen var tänkt för – grafiska beräkningar.

SiSoft Sandra 2009 säljs i fyra olika versioner, men finns även som shareware. Mer information om programmet finns hos Sisoft.