Upp för Gigabyte – ner för MSI

De fyra största moderkortstillverkarna har publicerats de finansiella resultaten för årets första sex månader. Gigabyte och ECS kammar hem storvinster, medan MSI och Asus backar.

Allt sedan fler entusiaster gick över till sockel 775 och Intel Core 2 har Gigabyte klättrat på topplistorna. Modeller som Gigabyte P35-DS4 kan mycket väl vara det mest omdiskuterade moderkortet i SweClockers forum i dagsläget.

Trots att entusiaster i sammanhanget är en väldigt liten del av marknaden har Gigabyte kunnat njuta av ett mycket bra 2008. Efter skatter kan komponenttillverkaren räkna in 908 miljoner taiwanesiska dollar i vinst (185 miljoner kronor) – en ökning med 23 procent i jämförelse med samma period 2007.

Gigabyte tror på en fortsatt ljus framtid, trots en svajande världskonjunktur. Det taiwanesiska företaget planerar att slå samman tillverkningen av moderkort och grafikkort i ett enda företag, med förhoppningen att minska kostnaderna.

Elitegroup Computer Systems (ECS) är världens fjärde största tillverkare av moderkort, och kan kamma hem högst respektabla 367 miljoner taiwanesiska dollar i vinst jämfört med 30 miljoner året innan. En ökning med flera hundra procent på bara ett år.

Trean MSI kämpar däremot i motvind. Moderkortstillverkaren har visserligen dragit hem hela 1 miljard taiwanesiska dollar, men detta är en minskning med 14 procent från 2007.

Världsettan Asus kan stoltsera med den mest välfyllda plånboken i ligan. Ungefär 14 miljarder taiwanesiska dollar är visserligen bra, men ändå 4 procent lägre än samma period för förra året.

Hur ställningen ser ut efter den avgörande julhandeln återstår att se.

Källa: Digitimes.