Nästa Phenom i januari

Intels Core 2 har länge regerat på topplistorna, och processorjättens försprång ser ut att utvidgas med kommande Core i7. Med förfinad tillverkningsteknik och flera nya finesser hoppas AMD att återigen ta upp kampen om prestandatronen.

Bättre tillverkningsteknik är något som alla halvledartillverkare är på jakt efter. Processorjätten Intel har länge legat i framkant på det fabrikstekniska planet, och lanserade så tidigt som 2007 processorer byggda med 45 nanometer.

Att ständigt förfina tillverkningsprocessen är dock något som kostar enorma summor pengar. Konkurrenten AMD har med sin mindre välfyllda kassakista halkat efter i utvecklingen. Nya uppgifter gör gällande att 45 nanometer först kan komma på tal under 2009, det vill säga nästan exakt ett år efter Intel.

På teknikmässan Consumer Electronics Show i Las Vegas sägs nu AMD planera att lansera de första Phenom byggda med 45 nanometersteknik. Mässan går av stapeln den åttonde januari 2009 och pågår i fyra dagar. Den nya processorn kallas för Deneb och tidiga testexemplar har redan synts till på diverse hårdvarusajter världen över.

Bland de största nyheterna är högre klockfrekvenser, större cacheminne och stöd för DDR3-minnen. Med övergången till den nya tillverkningstekniken sägs AMD skrämma upp Phenom X4 till 3,0 Ghz – en ökning med 400 MHz från dagens snabbaste variant.

Trots den förbättrade tillverkningstekniken sägs de nya processorerna ha en energiförbrukning på 125 watt TDP, vilket är exakt samma siffra som vissa av dagens åldrande modeller. Tidiga tester har dock registrerat upp till 30 procent lägre energiförbrukning med nya Phenom.

Källa: X-bit labs.