Intel först ut med sex kärnor

Den första fyrkärniga processorn dök upp på marknaden sent år 2006. Nu nästan två år senare är det dags för Intel att lansera en processor innehållande hela sex stycken kärnor. Processorn i fråga kommer att ingå i Xeon-serien och ska enligt uppgift dyka upp på marknaden redan nästa månad.

Nuvarande x86-processorer finns med antingen en, två, tre eller fyra kärnor. Dessa kan i sin tur kombineras för att få system innehållande hundratals kärnor och därigenom en ofantlig beräkningskapacitet. Från och med nästa månad kommer den första sexkärniga processorn att dyka upp på marknaden. Detta leder till möjligheten att bygga system innehållande lika många processorkärnor som tidigare, fast med en tredjedel färre fysiska processorer.

Den nya processorn går under kodnamnet Dunnington och kommer att placeras i Intels Xeon-familj, vilket betyder att den är avsedd för servrar och kraftfulla arbetsstationer. Totalt kommer tre stycken sexkärniga processorer att lanseras den 12 september: Xeon X7460, E7450 samt L7455. Klockfrekvenserna är 2,67 GHz, 2,4 GHz samt 2,13 GHz. Samtliga tillverkas med 45 nanometers tillverkningsteknik.

Xeon X7460 är snabbast av de tre processorerna, med hela 16 MB nivå 3-cache. De resterande två modellerna får nöja sig med 12 MB. Enligt Intel är det den stora cachen tillsammans med de många kärnorna som ger Dunnington dess prestandaövertag. Trots att de sexkärninga processorerna ännu inte finns ute i handeln har de slagit ett flertal prestandarekord i beräkningsintensiva applikationer.

The big cache and six cores will give customers a nice bump in performance. We're quite excited about it.

Priset för den nya Xeon 7000-serien kommer att hamna mellan 2 301 och 2 729 dollar beroende på modell. AMD kommer att lansera sin första sexkärniga processor under andra halvan av 2009, med andra ord ungefär ett år efter Intel.

Källa: X-bit labs.