Växlingsbara grafikdelar i Centrino 2

Den som köper en bärbar dator har tvingats välja mellan ett snabbt men strömslukande separat grafikkort eller en långsam men energisnål integrerad variant. Med hjälp av ny teknik i Centrino 2 ska det nu vara möjligt att få det bästa av båda världar.

Integrerade grafikkort betyder allt som oftast dålig prestanda, men desto bättre batteritid. Både AMD och Nvidia separata grafikkort till bärbara datorer på marknaden, som erbjuder betydligt vassare prestanda men som samtidigt drasa med högre energiförbrukning och i förlängningen sämre batteritid.

Intel introducerar en ny teknik som kallas för "växlingsbara grafikkort". Tekniken går ut på att Centrino 2-baserade bärbara datorer förses med två grafikdelar, en integrerad och en separat. Varje grafikdel kan därefter användas utifrån behovet av prestanda, vilket ger upp till en timmes extra batteritid eller en tredjedel lägre energiförbrukning än med ett enda kraftfullt grafikkort.

Ett vanligt exempel är att det separata grafikkortet används endast till spel och andra krävande 3D-applikationer, medan det integrerade tar hand om vanligt skrivbordsarbete.

Intel visade för första gången upp den nya tekniken på IDF i San Fransisco. Den bärbara datorn som demonstrerades levererades av Sony och kunde följas med hjälp av ett mätverktyg, som visade att tekniken fungerade som det var tänkt.

När den integerade grafikdelen användes förbrukade datorn 15–16 watt, i jämförelse med 25 watt med ett separat grafikkort – en skillnad på ungefär 35 procent.

Centrino kallas Intels plattform avsedd för bärbara datorer. Den första Centrino-datorn dök upp på marknaden under 2003. Konceptet innehåller utöver en processor från Intel också styrkretsar och trådlöst nätverk. Centrino 2 lanserades i juli och färdiga produkter som baseras på denna plattform finns redan på butikshyllorna.

Källa: Toms Hardware.