Första bilderna på moderkort för Havendale

Hösten 2009 lanserar Intel processorn Havendale, en modell med integrerat grafikkort. Nu har det dykt upp fotografier på ett moderkort för hybridprocessorn.

Både AMD och Intel jobbar för fullt på att kombinera processor och grafikdel i en enda krets. Målet är att sänka priset och ge bättre prestanda i budgetsegmentet, jämfört med dagens system där det integrerade grafikkortet oftast sitter i nordbryggan.

Att kombinera CPU och GPU i en enda enhet innebär nya utmaningar för tillverkarna. Bland annat måste dessa processorer ha speciella moderkort så att de grafiska beräkningarna resulterar i bild på skärmen.

Under Intel Developer Forum har Intel visat upp ett moderkort för Havendale. På sidan av moderkortet sitter en VGA-kontakt till skärmen. Den är ansluten till sydbryggan Ibex Peak. Ibex Peak och processorn kommunicerar med varandra genom en buss som kallas för Flexible Display Interface.

Moderkortet är än så länge bara i ett tidigt utvecklingsstadium. De slutgiltiga modellerna kommer att säljas med allt ifrån DVI till HDMI och Displayport. Fotografierna bjuder dock på en del ledtrådar om vad som komma skall.

Det finns flera PCI Express i fullängd och moderkortet har dessutom en liten ”minnesplats” bredvid de fyra vanliga fästena för RAM-moduler. Vad den fyller för funktion är än så länge okänt, men en gissning är att det handlar om minne till den integrerade grafikdelen.

Havendale är en processor baserad på Intels nya arkitektur Nehalem. Den har två processorkärnor som beter sig som fyra, tack vare parallelliseringstekniken Hyperthreading. Den integrerade minneskontrollern stödjer två kanaler DDR3-minne.

Havendale lanseras sent 2009 och riktas främst mot de lägre prisklasserna.