Nvidia gör förlustkvartal

De senaste åren har varit framgångsrika för grafikkortstillverkaren Nvidia, och företaget har visat upp ständiga rekordvinster. Defekta kretsar ger dock röda siffror i den senaste kvartalsrapporten.

År 2007 kunde grafikkortsjätten öka sina marknadsandelar och göra en rekordvinst på 800 miljoner dollar. Nvidia blev utsedd till årets företag av affärstidningen Forbes, och har vunnit flera priser. Bland annat kammade Nvidia hem ”årets mest respekterade företag som inte har egen tillverkning” av organisationen Global Semiconductor Alliance. Det var det andra året i rad som Nvidia vann den utmärkelsen.

Detta året har inte varit fullt lika framgångsrikt. I juli varnade Nvidia att det andra kvartalet skulle innehålla en utgiftspost på nästan 200 miljoner dollar, som avsätts för att täcka reparationer av defekta kretsar. Den slutgiltiga versionen av kvartalsrapporten avslöjar en förlust på totalt 120 miljoner dollar. Detta är första gången på fem år som Nvidia visar upp röda siffror.

Nvidias vd Jen-Hsun Huang är besviken över resultatet, men förklarar förlusten med att konkurrensen varit hårdare än vad som tidigare förutspåtts. Överlag har grafikkortsförsäljningen dessutom försvagats.

Our Q2 financial performance was disappointing. The desktop PC market around the world weakened during the quarter. And our miscalculation of competitive price position further pressured our desktop GPU business.

Framtidsutsikterna är dock fortfarande positiva. Bortsett från engångskostnaden för garantiåtaganden har Nvidia ett överskott på 75 miljoner dollar för årets andra kvartal. Företaget räknar därför med att vara tillbaka på rätt köl i det tredje kvartalet 2008.

Nvidias aktie har sedan kvartalsrapporten publicerats ökat med 9 procent till 12 dollar. Detta kan jämföras med toppnoteringen 37 dollar i slutet av 2007.

Källa: Nvidia.