Nvidia licensierar strömsparfunktioner från Transmeta

Nvidia har licensierat strömsparteknikerna Long Run och Long Run 2 från processorföretaget Transmeta. Detta betyder att framtida Geforce kan blir mer energieffektiva än tidigare.

Transmeta är förmodligen mest känt som företaget linuxskaparen Linus Torvalds arbetade på i slutet av 90- och i början av 2000-talet. På den tiden utvecklade företaget en processor som med hjälp av speciell mjukvara kunde härma andra processorers funktioner. Produkten slog dock aldrig igenom och nu licenserar Transmeta ut teknik till andra tillverkare istället.

En sådan teknik är strömspartekniken Long Run 2, som Nvidia nu köper rättigheterna till. Grafikkortstillverkaren betalade 25 miljoner dollar, och som bonus får de tillgång till alla Transmetas patent, det vill säga inte enbart strömspartekniken. Andra tillverkare som köpt licenser är NEC, Fujitsu, Sony och Toshiba.

Transmeta beskriver själva Long Run 2 som en svit mjukvarualgoritmer och tekniker för att kompensera processtekniska defekter, alltså att kretsarna använder strömmen den får ineffektivt på grund av begränsningar i tillverkningstekniken. Long Run 2 gör att kretsar får bättre verkningsgrad och kan därför utnyttja energin effektivare.

Dagens grafikkort, framförallt i prestandasegmentet, är törstiga historier. Om Nvidia kan få ner strömförbrukningen och därmed värmeutvecklingen kan de tillverka kraftfullare grafikkort med högre klockfrekvenser. Vad resultatet blir i praktiken återstår att se.

Källa: X-bit labs.