Intel dominerar på grafikmarknaden

Processorjätten Intels marknadsandelar för grafikprocessorer är nu uppe på 47,3 procent. Tack vare dalande konkurrens från VIA och svagare försäljning av separata grafikkort kan Intel skryta med den största dominansen på länge.

Färsk statistik för det andra kvartalets försäljning av grafikdelar bjuder på en del överraskningar. Intel har ökat sina marknadsandelar från 37,6 procent för ett år sedan till hela 47,3 procent. Eftersom processorjätten inte tillverkar separata grafikkort handlar det om integrerade grafikdelar som framför allt syns till i styrkretsar för bärbara datorer. Ökningen kan bero på att VIA:s försäljning av styrkretsar går allt sämre.

Intel stjäl också marknadsandelar av huvudkonkurrenterna AMD och Nvidia. Det förstnämnda företaget upplever en minskad marknadsandel från 19,5 procent året innan till 18,1 procent. Nvidia sjunker från 32,5 procent till 31,4 procent av marknaden.

Varken Nvidia och AMD behöver dock skämmas över resultaten. Nvidia sålde nästan 30 miljoner grafikprocessorer det andra kvartalet, en ökning med 11,9 procent från året innan. Även AMD har ökat sin försäljning med 7,9 procent.

Enligt Jon Peddie Research, som sammanställt statistiken, har försäljningen av grafikprocessorer till stationära datorer börjat gå sämre. Grafikprocessorer till bärbara datorer märker däremot av ökad försäljning.

Källa: Jon Peddie Research.