Liten Dell sänker strömförbrukningen

Den stora datortillverkaren Dell har lanserat en miljövänlig stationär dator. Modellen heter Studio Hybrid, är ungefär lika stor som en bok, och säljs i flera olika färger.

Datorn mäter endast 19,6 x 7,1 x 21,1 centimeter och väger dryga två kilo, och är därför Dells minsta stationära. Datorns storlek och rundade utseende gör att den påminner om en extern hårddisk mer än en dator. Studio Hybrid kommer i sex olika färger eller bambuklädsel, och enligt Dell själva passar datorn därför in överallt i hemmet.

En av de stora försäljningspunkterna med datorn är miljövänligheten. Studio Hybrid är byggd med komponenter designade för bärbara datorer och kan därför dra mindre ström än andra stationära med motsvarande prestanda. Enligt Dell är Studio Hybrid ungefär 70 procent strömsnålare än vanliga datorer.

Dell har kunnat trycka in rätt mycket datorkraft i det lilla chassit. Modellen är utrustad med mobila Core 2 Duo-processorer från 2,0 GHz. Den billigaste modellen har två gigabyte minne, men säljs med upp till fyra gigabyte. Grafikkortet är ett integrerat från moderkortets intelstyrkrets.

Övriga specifikationer är DVD-RW-enhet, en hårddisk på 250 till 320 gigabyte och integrerat 7.1-ljud. Utan skärm säljs datorn från 7 490 kronor. En modell med bättre specifikationer och medföljande 22"-skärm kostar 11 190 kr.

Källa: Dell.