Nvidia kan ha mörkat problem med Geforce 8

Turerna kring de defekta grafikkretsarna i Geforce 8-serien har varit många. Nu avslöjar HP att problemen varit kända ända sedan november i fjol, vilket innebär att Nvidia väntat i över ett halvår innan de officiellt gått ut med informationen.

Den 2 juli publicerade Nvidia de första uppgifterna om att vissa grafikkretsar i Geforce 8-serien är defekta. Problemen gäller grafikprocessorerna G84 och G86, som används i Geforce 8300, 8400, 8500 och 8600 till bärbara datorer. En kort tid därefter framkom ytterligare information som gjorde gällande att problemen kan vara ännu större än vad som först befarats, och att även grafikkort till stationära datorer kan vara defekta.

Hewlett Packard var en av de första datortillverkarna som avslöjade vilka av företagets modeller som är berörda. Nya uppgifter gör gällande att HP känt till problemen redan i november 2007, vilket är ett halvår innan Nvidia officiellt gick ut med informationen.

We initiated a customer program to address this issue in November 2007, and have notified registered customers who have notebook PC models that are included in this HP program. HP became aware of this issue when we began performing an investigation based on field performance data

Enligt de nya uppgifterna ska HP ha noterat att ovanligt många bärbara datorer gått sönder på grund av överhettade grafikkretsar. Sannolikheten är stor att HP, som är världens största datortillverkare, har tagit upp problemet med Nvidia i samband med detta. Att grafikkortsjätten inte känt till de trasiga grafikprocessorerna innan juni 2008 förefaller vara osannolikt.

Trots att Nvidia troligtvis känt till problemen har företaget fortsatt att leverera felaktiga kretsar till datorbyggare världen över. Det finns rapporter om att konsumenter har köpt bärbara datorer så sent som det andra kvartalet i år, och nu stött på problemet med att grafikkretsen överhettas och går sönder.

Även Dell har gått ut med vilka av företagets modeller som berörs och publicerade så sent som igår BIOS-uppdateringar som ska förebygga att de felaktiga grafikkretsarna slutar att fungera.

Källa: CNET.