Kopieringsskydd gör Yahoos musik värdelös

Sökmotorjätten Yahoo gav sig in i musikbranschen 2001 med Yahoo Music. Nu meddelar företaget att musiktjänsten kommer att läggas ned. Detta får till följd att musik köpt från Yahoo inte längre går att flytta mellan datorer och mp3-spelare.

Yahoo Music erbjöd sina kunder två alternativ: antingen att köpa musiken för gott och betala en engångssumma eller att teckna ett abonnemang med obegränsad tillgång till musikbiblioteket.

Det är kunder som valde att köpa musiken som nu drabbas av tjänstens nedläggning. All musik är nämligen skyddad av DRM (Digital Rights Management), och går inte att använda utan att först koppla upp sig mot en server för autentisering.

Yahoo kommer att stänga av musiktjänsten och istället satsa på ett samarbete med Real Networks Rhapsody. I samband med detta kommer de servrar som autentiserar den kopieringsskyddade musiken att sluta fungera, vilket sker under september månad. Detta innebär att kunder som köpt musik via Yahoos musiktjänst i framtiden inte kommer att kunna flytta filerna till en ny dator eftersom det inte är möjligt att få enheten godkänd av DRM-skyddet.

Sökmotorjätten rekommenderar sina kunder att bränna ut den köpta musiken på CD för att sedan åter föra över den till datorn. Denna procedur gör att kopieringsskyddet försvinner, men kräver å andra sidan en hel del arbete.

Branschkännare ser detta som ytterligare ett exempel varför DRM inte fungerar i det långa loppet. Microsoft har tidigare stängt ner en liknande musiktjänst med samma följder för kunderna.

Some people think they can use music wrapped in digital rights management just like they do a CD. This should teach everyone that you can't.

Musikbranschen har tidigare varit ytterst restrektiva med att sälja musik utan någon form av kopieringsskydd över Internet. Den bakomliggande orsaken är att den köpa musiken då lätt kan kopieras och spridas till andra, icke-betalande, användare.

Under de senaste åren har dock musikjättarna mjuknat och det är idag möjligt att köpa musik utan någon form av kopieringsskydd. Dessa filer är dock ofta dyrare än musikstycken med kopieringsskydd inbakat.

Källa: Cnet.