Intel siktar på 100 miljoner processorer under 2008

Intel rapporterar att de kommer att sälja 100 miljoner 45 nm-processorer detta år. Trots den svindlande siffran är det äldre tillverkningstekniker som står för majoriteten av företagets sålda produkter under 2008.

Redan i slutet av 2007 lanserade Intel en processor tillverkad med 45 nanometers tillverkningsteknik. Detta innebär att den minsta komponenten i processorn är 45 nanometer bred. Fördelarna är många: fler transistorer får plats på samma yta, processorerna blir strömsnålare och framförallt att tillverkningskostnaden minskar.

De flesta 45 nm-processorer från Intel lanserades först i början av året. Exempel på sådana modeller är den populära Core 2 Duo E8400 och den nya fyrkärniga modellen Core 2 Quad Q9450.

Innan Intel byggde fabriker som klarar av den mer avancerade tillverkningstekniken var många Core 2-processorer tillverkade i 65 nanometer. Nu rapporterar dock Intel att i det tredje kvartalet kommer fler 45 nm-processorer att säljas än 65 nm-modeller. Intel räknar med att sälja hela 100 miljoner 45 nanometers processorer innan året är slut.

För ett par år sedan beslutade Intel om en ny strategi för processorlanseringar. Intel kallar strategin för ”tick tock”, vilket innebär att varannat år ska en helt ny processorarkitektur lanseras. År 2006 släpptes Core, och denna vinter kommer den nya arkitekturen Nehalem. Tiden mellan lanseringarna satsar tillverkaren på att utveckla bättre tillverkningsteknik som kan minska kostnaderna och öka prestanda med den befintliga arkitekturen.

För att helt kunna gå över till 45 nanometer planerar Intel att öppna två nya fabriker, en i USA och en annan i Israel. Processorjätten har redan två fabriker för den avancerade tillverkningen i USA.

AMD har ännu inte gått över till 45 nanometer men kommer att släppa två processormodeller som bygger på den nya tekniken innan året är slut. Intel har tidigare hävdat att konkurrenter som inte hänger med i den tillverkningstekniska utvecklingen kommer att slås ut.

Källa: X-bit labs.