AMD förbereder ny processorsockel

Med jämna mellanrum byter processortillverkarna sockel för sina produkter. Detta görs för att kunna ge utrymme till nya funktioner i processorerna. Under 2010 kommer AMD att börja använda en utbyggd sockel som kallas för G34.

I och med introduktionen av Nehalem i höst och under 2009 kommer Intel att introducerar två stycken nya socklar på marknaden. AMD kommer att fortsätta använda sig av sin AM2- samt F-sockeln fram till och med ungefär 2010, då minst en ny sockel är tänkt att dyka upp på marknaden.

Sockel G34 som är dess arbetsnamn kommer att skilja sig på flera punkter jämfört med AM2 och sockel F. För det första kommer sockeln att ha hela 1974 pinnar jämfört med 940 respektive 1207 stycken. Denna kraftiga ökning i anslutningspunkter är bland annat till för att ge stöd för fyra stycken HyperTransport-länkar , DDR3-minne med fyra olika kanaler samt upp till tolv stycken kärnor på en och samma processor.

Den första processorn som skall använda sig av sockel G34 går under kodnamnet Magny-Cours, vilket är en känd motorsportbana men troligen också en anspelning på Many-Cores (många kärnor). Processorn sägs ha stöd för hela tolv stycken kärnor och lika många megabyte nivå 3-cache.

Fördelen med fyra HyperTransport-kanaler och DDR3-minne som kan kommunicera via lika många kanaler är den höga skalbarheten. Varje processorkärna kan få en egen minneskanal även i datorsystem med flera fysiska processorer.

Sockel G34 och processorn Magny-Cours kommer troligen att bli placerade i Opteron-familjen och således inte vara riktade till konsumentmarknaden.

Källa: DailyTech.